Acı Biber Salçası

AMBALAJ ŞEKLİ 1 KG
İÇİNDEKİLER Acı Biber Salçası (Acıbiber, Tuz)
ÜRÜN KOD AYSA-SG-01
ÜRÜN BARKOD  

Mevsiminde bahçelerimizde topladığımız domates ve biberlerimizle tamamen hijyenik koşullarda hazırlanarak,güneşte kurutma yöntemiyle elde edilen doğal salçaları tedarik ediyoruz.

Birçok lezzetli yemeğin vazgeçilmez öğelerinden biri salçadır diyebiliriz. Yöresel mutfaklarımızın önemli bir parçası olan bu ürün yemeklere inanılmaz bir lezzet katar. Bunun yanında özellikle ev yapımı salçanın birçok faydası olduğu düşünülmektedir. Vitamin ve antioksidan deposu sayılabilecek salça, sağlıklı bir diyeti destekleyebilir. 
Marketten aldığımız salça, ev yapımı haline göre bazı yönlerden eksik olabilir. Ev yapımı salça koruyucu kimyasallar içermez ve sağlık için daha yararlı olabilir.

Ev yapımı salçalar, sağlıklı yaşam için en güçlü vitamin takviyesidir. Yüzyıllardır sofralardan eksik edilmeyen bu geleneksel lezzetin en çok tüketileni domates salçasıdır. Domates salçasının bir kaşığı yüksek miktarda A vitamini, likopen ve C vitamini içerir.

Katarakt oluşumunu geciktiren A vitamini düşük ışıkta görmeye, beyaz kan hücresi üretimine yardımcı olmakta, yeni hücrelerin üretiminde önemli rolü bulunmaktadır. Düzenli domates salçası tüketiminin sarı nokta hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle domates salçası sağlıklı göz fonksiyonu için havuç kadar değerlidir.

Bunun yanı sıra uzmanlar tarafından A vitaminin saç kökünü güçlendirip, saça doğal parlaklık verdiği, saçın doğal bakımını sağladığı sıklıkla dile getirilmektedir. A vitamini eksikliği saç dökülmesine ve saç derisinin kurumasına, kepeklenmeye yol açar. A vitamini aynı zamanda saç derinizin sebum üretmesini de sağlar. Sebum, saç derinizi nemlendirmeye yarar ve aynı zamanda saçınızın sağlıklı kalmasına yardımcıdır.

Beta karoten ise ve E vitamini kalp- damar sağlığını korumak, kemiği desteklemek, kanseri önlemek için tavsiye edilen gıdalar arasında ilk sırada gelmektedir.

Antioksidan Deposu: Biber Salçası

Domates salçası gibi Türk ve dünya mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan kırmızıbiberin de faydaları saymakla bitmez. C vitamini, beta karoten, kapsaisin ve antioksidan deposu olan kırmızıbiber, salçası yapıldığında da birçok özelliğini korur. Yemeklerde ve kahvaltıda kullanılan biber salçası, metabolizmayı hızlandırırken kötü kolesterolü düşürür. Vücuttaki ağrıları da gideren bu besin sayesinde vücut direnci artırar ve bağışıklık sistemi güçlenir. 

Salçanın lezzeti neye göre değişir?

Kimileri, özellikle domates salçalarının şekerli veya tuzlu olduğundan bahseder. Oysa organik domates salçası sadece mevsiminde toplanan domatesin çekirdeği ve kabukları ayrıştırılarak kaynatılır. Doğal domates salçasında şeker bulunmaz ancak domatesin tatlı veya ekşi olmasında göre salçanın da lezzeti değişir. Bir yemek kaşığı domates salçası yaklaşık 13 kalorilik çok düşük enerjiye sahiptir. Yağ içermez ve yukarda anlattığımız gibi çok iyi A vitamini kaynağıdır. 

Biber salçaları gibi domates salçasının da bol miktarda antioksidan sağladığını söylemeliyiz. Yaklaşık 3,5 mg antioksidan alımı günde bir bireyin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğundan salçayı yemeklere, çorbalara eklemek açıkçası oldukça faydalıdır. En fazla likopen antioksidanını barındıran domates salçası kalp sağlığından diyabete kadar vücutta hücre düzeyinde olabilecek bozukluklara neden olan hasarları önleyecek besleyici güce sahiptir.

Domates salçası prostat kanserini önler mi?

İngiliz Dermatoloji Dergisi’nde yayınlanan makaleler aslında hem bu soruyu hem da daha fazlasını yanıtlar. Domates salçasının cilt sağlığında ne kadar etkili olduğunu gösteren bilimsel sonuçlarla dolu olan dergide, domatesin ya da domates salçasının düzenli tüketiminin prostat kanserine karşı koruyucu etkisinin olabileceğine de yer verilir.
Günde 55 gr. kadar domates salçası 12 hafta boyunca tüketen kişilerin güneş ışınlarının deri üzerinde verdiği hasarı engellediği gösterilmiştir. Farklı bir araştırmada ise günde 40 gram domates salçasına 10 gram zeytinyağı ile karıştırarak tüketenlerin güneş yanığı sonrası oluşan ciltteki zararın yüzde 40 kadar iyileştiği gösterilmiştir.  

Salçalar nasıl saklanmalı?

Domates ya da biber salçanızı saklarken kavanozun üst kısmına zeytinyağı dökerek bekletirseniz salçanızı uzun süre kullanma şansınız olur. Aksi takdirde salçalarınız küflenir, salçanın sadece küflü kısmını temizleseniz dahi küf hızla yayılacağı için çeşitli hastalıklara neden olabilecek besin tüketmiş olursunuz.   

Özetle tam anlamıyla bir sağlık deposu olan domates ya da biber salçanızı, yemeği pişirirken kavurmadan sebze, kurubaklagil ve bulgur ile hazırlanan yemeklerinize 1 yemek kaşığı kadar koyabilirsiniz.

Salçalar

WeCreativez WhatsApp Support
Merhaba Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?